Wat is Shadow Work?

Wat is Shadow Work?

Wat is een Shadow-self? 

Wij hebben allemaal een kant die we liever niet laten zien. De kant waar onze onzekerheden vandaan komen, onze woede, angsten, schaamte, verdriet en trauma zich bevindt. Maar niet altijd hebben we het door dat we via die persoon reageren. Onze shadow self is de onbewuste jij. Het is de persoon die getriggerd word en reageert vanuit zijn perspectief en zijn waarheden. 

 

Onstaan Shadow-Self

Toen we nog  jong waren, waren we afhankelijk van onze ouders of belangrijkste verzorgers om te overleven. Als gevolg hiervan raken we erg gehecht aan hen en hun manier van doen. Dus als een verzorger je uitscheldt omdat je openhartig bent, bestaat de kans dat je je vanaf dat moment niet meer veilig voelt om je mening te uiten, zelfs als volwassene.

Omdat het voor jou betekent dat de persoon die ik nodig heb om van me te houden om te overleven, niet van me zal houden als ik dit doe',  Die boodschap wordt geïnternaliseerd, begraven in je onderbewustzijn  en kan daarom zonder enige reden een trigger voor je worden.

In dit voorbeeld, als een van je schaduwen rond het spreken van je waarheid is, kan het je storen om andere mensen dat te zien doen. Elke keer dat iemand om je heen openhartig is, kan het onverklaarbare gevoelens van woede en wrok oproepen, omdat je bent geprogrammeerd om te geloven dat het niet veilig voor je is om iets te doen. 

 

Dus, hoe doe je Shadow-work eigenlijk?

Het gaat erom om het onbewuste naar ons bewustzijn te brengen. Hoe je dit kan doen is door bijvoorbeeld objectieve vragen te stellen die kritisch denken uitlokken en heronderzoek van oude verhalen en overtuigingen die we over onszelf hebben. 

En hoewel het vaak werk is dat wordt gedaan met de hulp van een professional in de geestelijke gezondheidszorg, kun je ook je shadow-self gaan verkennen door je gedachten, gevoelens en veronderstellingen te onderzoeken. Om het te onderzoeken waar het precies vandaan komt.  

 

Vind een fijne plek, pak een pen en papier/ schriftje voor dit en begin deze volgende vragen aan jezelf te stellen, het is oké als er gevoelens naar boven komen! Het is dat je direct naar je shadow-self praat en daarbij kunnen veel emoties weer loskomen die je eigenlijk niet meer wilde voelen in het verleden. Neem een pauze wanneer dat nodig is en begin wanneer jij denkt dat je er klaar voor bent. 

 

 

 

Shadow work vragen
 
Irritaties
Waarom irriteer ik mij aan deze persoon?
Merk ik dat ik soms de zelfde eigenschappen heb?
Wat maakt het mij moeilijk om bij ... in de buurt te zijn?
Welke delen van mij komt naar boven wanneer ik bij deze persoon ben?
Hoe voel ik mij over dit deel van mijzelf?
 
Self Love
Welke eigenschappen/kwaliteiten bewonder je in andere mensen?
Welke emoties komen naar boven als je jezelf vergelijkt met andere mensen?
 Hoe ga je om met afgunst als het gaat om het vergelijken van jezelf met andere mensen?
Schrijf over een situatie waardoor je je onwaardig voelde.
 Schrijf over een situatie waardoor je je geliefd en gewaardeerd voelde.
 Wanneer was de laatste keer dat je je echt tevreden voelde in je eigen lichaam? Laten we erover schrijven.
 
Anxiety/Angst
Wat is een manier waarop mijn angst me de laatste tijd heeft tegengehouden?
Hoe zou het zijn om mezelf te vergeven?
Hoe ziet mijn perfecte dag eruit? waarom?
Wat is iets wat ik moet loslaten?
Wat zijn enkele zelfzorgideeën voor als ik me overweldigd voel?
Waar kijk ik elke dag naar uit?
Welke tekenen zie ik vóór een angstaanval?
Denk aan een keer dat je ergens in faalde. Wat heeft die ervaring je geleerd?
 
Hartpijn
Wat mis ik aan de relatie?
Wat mis ik niet aan de relatie?
Wat zijn de lessen die ik heb geleerd in dit proces van uiteenvallen?
Hoe verloopt deze breuk voor mij?
Ik verdien een geweldige relatie omdat...
Dit wil ik onthouden over mijn laatste relatie...
Dit is een bedankje voor mijn ex...
Wat moet ik loslaten?
Als ik een leven zou leiden waarin ik mezelf op de eerste plaats zet, zou het er zo uitzien...
Hoe ben ik in deze relatie gegroeid?

 

 

Ik hoop dat deze vragen verlichtend waren en jullie de kans hebben om dingen los te laten, om jou andere kant ook te accepteren voor wie het is. Verzorg jezelf goed na het beantwoorden van zulke vragen. Ga een wandeling nemen, eet ijsje, luister je lievelingsfilm of liedje. Zet jezelf altijd op 1 en leer van jouwzelf te houden op alle aspecten.. ja, dat betekend ook jouw shadow-self ❤️

 

Terug naar blog